Sağlık ve Wellness

Ağızda Acılık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ağızda acılığın oluşması pek çok farklı sebebe dayanabilir. Acı ağız sendromu adı da verilen bu durum bazen bazı hastalıkların verdiği etki ile meydana gelir. Kullanılan çeşitli ilaçlar da yan etki olarak ağızda acı bir tat oluşturur. Birden ortaya çıkan ve uzun süre devam eden ağızda acı tat oluşumu için göz önüne alınması gereken nokta ağız hijyenidir. Eğer kişi ağız hijyenini yeteri kadar iyi bir şekilde sağlamıyorsa diş ve diş eti sorunlarının bir belirtisi olabilir. Ağızda acılık aşağıda yer alan nedenlerden çıkabilir:

  • Bazı kişilerde yeteri kadar tükürük bezi üretilmediği için ağız kuruluğu olabilir. Tükürük bezinin yeteri kadar üretilmemesi ağız içinde bakteri artışı anlamına gelir. Böyle bir senaryoda ağızdaki acılığın nedeni bakterilerdir.
  • Diş hijyeninin sağlanamaması ağızda acılığın oluşmasının yaygın nedenleri arasındadır. Diş eti hastalığı ya da enfeksiyon görülmesi durumlarında hijyensiz bir ortam oluşur. Kötü tat veren bakteriler diş ipi ya da gargara ile engellenebilir.
  • Ağızda acı bir tat hissetmek gebeliğin ilk 3 ayında yaygın olarak görülen şikayetlerden biridir. Vücuttaki hormonların sürekli olarak değişmesi duyuları etkileyerek bazı yiyecek ve kokulardan rahatsızlık duyulmasına neden olur.
  • Yanan ağız sendromu, ağız içinde acılığın meydana gelmesi anlamına gelir. Kronik ve uzun süreli olabilen bu durum yemek yeme ya da sıvı içme durumlarını zor hale getirir.
  • Menopoz döneminde görülen düşük östrojen seviyeleri ağızda acılığa neden olabilir.
  • Reflü, midenin üst kısmında yer alan kas veya sfinkter bölgelerini zayıflatır. Bu durum asit ve safranın yemek borusuna çıkması ile sonuçlanır. Yemek borusunu tahriş eden bu süreç ağızda acı tat oluşturur.
  • Maya enfeksiyonu olarak görülen ağızda pamukçuk dil ve boğazda beyaz lekeler oluşturmasıyla bilinir. Enfeksiyon tedavi edilmedikçe ağızda acı bir tat bırakır.
  • Yüksek stres bedeni etkileyebilir. En çok görülen durumlardan biri de ağızdaki acı tat hissidir.
  • Bazı ilaçların yan etkisi ağızda çeşitli tatların hissedilmesine yöneliktir. Bu ilaçların içinde kalp ilaçları, antibiyotikler, mineraller, vitaminler ve lityum ilaçları bulunur.

Ağızda Acılık Nasıl Geçer?

Ağızda Acılık Nasıl Geçer

Ağızda acılığın geçmesi sorunun kaynağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Doktorun yaptığı muayene ve testlerden sonra ağızda acı tat bırakan sorun tespit edilir. Eğer ağız içi kaynaklı bir sorunsa düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve anti bakteriyel özellikli gargara yapmak fayda sağlar. Tükürük miktarı az olanların şekersiz sakız çiğneyip hareket etmesi yararlı olur. Ağızda acılık tütün ürünleri ve alkol kaynaklıysa bunların kullanımını bir süre azaltmak alınan nahoş tadı giderecektir.

Ağızda Acılık Hissedilirse Hangi Bölüme Gidilir?

Ağızda acılık hissedildiğinde gidilecek bölüm ağız ve diş sağlığı ile ilgili branşlardır. His oluştuğu zaman ilk olarak diş hekimine gidip muayene olmak gerekir. Eğer sorun ağız ve diş sağlığından kaynaklanmıyorsa başka bölümlere başvuru yapmak yararlı olur. Sorunun kaynağına göre kulak burun boğaz uzmanı, dermatolog, nörolog, psikiyatrist ve gastroenterolog randevusu almak yararlı olur.

Acı Ağız Sendromu Nasıl Görülür?

Acı ağız sendromunun görülmesi dil, diş etleri, dudaklar veya diğer dokularda yanma hissine neden olur. Ağız içindeki sinir uçlarının uyarılmasıyla oluşan bu durum görsel bir etki yaratmaz. Acı ağız en çok orta yaşlı ve ihtiyar insanlarda görülür. Kadınlarda erkekler nazaran daha fazla ortaya çıkar. Bu sendrom en çok stres, endişe, depresyon, diş protezleri, ağız sağlığının ihmali ve ağız içi bakım ürünleri sonunda ortaya çıkar. Ağızda açılık bırakan bu sendrom hayat tarzı değişiklikleri ile giderilebilir.

Ayrıca Bakınız: Vücuttaki Enfeksiyonu Atmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu